Trouwambtenaar

In 2002 stond ik aan het begin van mijn taak als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, omdat mijn zus en zwager mij vroegen hun huwelijk te voltrekken. Dat vond ik een mooi compliment. Ondertussen kan ik zeggen dat het voor mij een dankbare nevenfunctie is die nooit verveelt.

Het spreekt mij in dit werk bijzonder aan dat ik als trouwambtenaar telkens verschillende mensen ontmoet. Dit leidt vaak tot boeiende en persoonlijke gesprekken. Ieder bruidspaar is voor mij uniek, met elk hun eigen verhaal en geschiedenis. Een trouwambtenaar van de gedichten of een ‘dominee’ die iets belerends mee wil geven in het huwelijk ben ik niet. Ik vind het belangrijk om in een persoonlijk gesprek, het liefst bij jullie thuis, met jullie mee te denken om samen tot een persoonlijke trouwceremonie te komen. Vrolijke en ceremoniële elementen spelen wat mij betreft zeker een rol tijdens de huwelijksplechtigheid; de pracht en praal rondom het ja-woord waarbij het bruidspaar het stralende middelpunt is.

Ik ben beschikbaar om in geheel Nederland, en zelfs ook daarbuiten, huwelijken te voltrekken of partnerschappen te registreren.       NB: de Nederlandse trouwambtenaren zijn enkel bevoegd om binnen Nederland wettelijke huwelijken te sluiten. Buiten Nederland hebben wij deze bevoegdheid niet. Dan heet het ceremonieel trouwen of een ceremoniële verbintenis. Zie verder onder het kopje çeremonieel spreker.’

Ik zou het een eer vinden om een bijdrage te mogen leveren aan jouw trouwdag!